Blog

E Ticaret Siteleri İçin Tahsilat ve Ödeme Sistemleri

< Geri Dön
Blog Konusu:
Blog Konusu:
Sektör:
Blog Konusu:
İçerik Tipi:
Araçlar

E Ticaret Siteleri İçin Tahsilat ve Ödeme Sistemleri

Ticaretin geçmişten günümüze gelişimini ve değişimini izlediğimizde teknoloji ile birlikte hız ve güvenliğin en üst seviyeye geldiğine şahit olmaktayız. Bu süreçte alışveriş için ortam ve platformların, buna bağlı olarak da ödeme sistemlerinin değişmiş olduğunu görmekteyiz.

Ödeme yöntemlerinde ise değiş tokuş yani takas yöntemi ile başlayan alışverişler, günümüzde kredi kartları, dijital cüzdanlar hatta kripto paralar ile yapılır hale geldi. Yakın gelecekte kripto paralar ile ticaretin ülkemizde de yaygınlaştığını göreceğiz.

Geleneksel ticaret modeli halen devam ediyor olsa da insanların alışveriş alışkanlıkları büyük ölçüde dijital ortama kaymış durumda. Günümüzde insanlar artık ihtiyaçlarını elektronik ortamda alışveriş siteleri ve mobil uygulamalar üzerinden kolayca karşılayabiliyorlar.

Gelişen ve değişen ticaretin getirdiği alışveriş alışkanlıkları ile birlikte e-ticaret başta;

  • Zaman,
  • Konfor,
  • Hız,
  • Çeşitlilik,
  • Kolay karşılaştırma imkanı ile daha uygun fiyatla satın alım,
  • Güvenlik,

olmak üzere tüketicilere birçok avantaj sunmaktadır.

E-ticaret son kullanıcılara bu imkanları sunarken sektörde faaliyet gösteren işletmeler ise rekabette ön plana çıkabilme çabasında. Daha ilgi çekici e-ticaret siteleri, kampanya ve reklamlar, kişiselleştirilmiş site tasarımları, mobil kullanımının çok yüksek olduğu günümüzde mobil uyumlu siteler ve hatta çoğu e-ticaret firmasının kendisine ait mobil uygulamaları, pazardaki mücadelenin yeni argümanları haline geldi.

Kullanıcılar konfor ve özel vakitlerinden ödün vermeden, aynı fiyatlarla ya da daha ucuza neredeyse tüm ihtiyaçlarını e-ticaret uygulamaları üzerinden yapabiliyor ve hatta bazı firmalardan verilen siparişler dakikalar içerisinde ulaşabiliyor. Başta da bahsettiğimiz gibi en önemli konu artık zaman.

Zamanın önemli olduğunu vurgularken diğer en önemli konu ise tabii ki ödeme. Ödeme/ tahsilat konusu hem ödemeyi yapan hem de ödemeyi alan taraf için son derece önemli.  Ödemeyi alan firma veya kişi için, sipariş sürecinde müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmak, hem ürün hem de ödeme tarafında müşterilerine kolay ve çok seçenek sunabilmek, ödemenin daha kolay ve güvenli alınabilmesi için tüm kredi kartlarına taksit imkanı ve 3D Secure özelliği olan güvenli ödeme altyapıları sunmak durumundadır.

Firmalar e-ticarette müşterileri için çok sayıda ödeme çeşidi sunmaktadır, bu sayede alışveriş yapanlar kendilerini daha serbest hissederek alışverişlerini keyifle sağlamaktadır. Temel olarak en çok kullanılan yöntemler:

Kapıda ödeme: Kargo firmaları ile anlaşılarak ürün teslimi sırasında tahsilatın yapıldığı ödeme yöntemidir. Bu yöntem ile alıcılar ürün teslimi sırasında ödemelerini kredi kartı ya da nakit olarak gerçekleştirebiliyorlar. Ancak son gelişmelerden sonra insanlar mümkün olduğunca temaslı ödeme yöntemleri olan nakit ya da fiziksel pos gibi seçeneklerden uzak durmaya çalışıyorlar.

E-ticaret sitelerinde kredi kartı ile ödeme / Sanal POS: E-ticaret firmaları, çalışmakta oldukları banka sanal poslarını sisteme tanımlayabilir ya da BDDK lisanslı sanal pos hizmeti veren kuruluşlar aracılığıyla sanal pos temin edebilir ve her banka ile tek tek anlaşma yapmaya gerek olmaksızın tüm kartlara taksit imkanı sunabilirler.  Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın, entegrasyon e-ticaret siteleri için aşılması gereken bir sorun. Bu noktada sorunsuz entegrasyon için Payfull E-ticaret API hizmeti devreye giriyor. Payfull API, e ticaret siteleri ile bankalar arasında geçiş kapısı sağlayarak tüm sanal posların tek API ile e-ticaret sitesine entegre edilmesini ve gerekli noktalarda online iptal/iade işlemlerine imkan sağlayan paneller sağlarken aynı zamanda Wordpress, Opencart, Nopcommerce, Prestashop gibi açık kaynak kodlu yönetim sistemleri ile kurulmuş olan sistemler için de hazır eklentiler ile ödeme sistemleri hizmeti sunuyor.

Havale/EFT ile ödeme: E-ticaret sitelerinden yapılan alışverişlerde sıkça kullanılan ödeme yöntemlerinden bir diğeri ise havale/EFT seçeneğidir. Bu yöntem kullanılırken özellikle tarafında biraz zorluk yaşanmaktadır. Alıcı e-ticaret sitesi üzerinden paylaşılan IBAN veya hesap numaralarına kendi internet bankacılığına girerek ödeme gönderirken satıcı ise alınan her sipariş sırasında ödemenin gelip gelmediğini, geldi ise hangi banka hesabına geldiğini teyit edebilmek için tüm bankalarına girerek tek tek kontrol etmek zorunda kalmaktadır. Bu süreç satıcı için ekstra efor ve zaman kaybına neden olmaktadır. Payfull banka hesap hareketleri entegrasyonu, tüm banka hesap hareketlerinin tek platformda görüntülenmesini sağlayan ve satıcıların çalıştığı bankalardan güncel verileri gerçek zamanlı alabilmesini sağlayan bir yapıdır. Bu yapı sayesinde yeni ödeme geldiğinde e-mail ya da SMS ile bildirim alınması da mümkündür. Böylece e-ticaret firmaları enerji ve zamanlarını müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmak için harcayabilmektedir.

Kripto para ile ödeme: Son zamanlarda giderek daha sık adını duyduğumuz kripto paraların, (Bitcoin, Ethereum, Ripple vs.) yurtdışında borsalardan sonra e-ticaret alışverişlerinde de kullanılmaya başlandığını görmekteyiz. Yakın zamanda ülkemizde de bu yöntem ile ödeme alınmaya başlanması kaçınılmaz.

E-Ticaret API Entegrasyon hizmeti, hazır eklenti modülleri, e-ticaret ödeme modülleri (Wordpress kredi kartı ödeme eklentisi gibi) ve havale/EFT ile ödeme alan firmalara tüm banka hesap hareketlerini görebilecekleri Banka Hesap Hareketleri entegrasyon hizmetleri ile Payfull, müşterilerine daha kaliteli hizmet sunmak isteyen firmalara katma değerli çözümler sunuyor.

Ödeme yöntemlerinin yıllar içerisindeki gelişimi, artan online alışveriş trendi, online alışverişte kullanılabilecek ödeme ve tahsilat metotları bu blogda.


Daha detaylı bilgi, demo ve sunum başvurusu için 0850 840 14 17 nolu telefon ile bize ulaşabilir ya da başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Daha fazla blog için tıklayın.
Sektör analizi yazılarımızı okumak için tıklayın.