Blog

HTTP ile HTTPS Arasındaki Güvenlik Farkları

< Geri Dön
Blog Konusu:
Blog Konusu:
Sektör:
Blog Konusu:
İçerik Tipi:
Araçlar

HTTP ile HTTPS Arasındaki Güvenlik Farkları

HTTP Nedir?

Açılımı Hyper Text Transfer Protocol olan HTTP, verici ve sunucu arasında paylaşılan bilginin herhangi bir şifreleme uygulanmadan işleme alınması anlamına gelir. Yani site adresinin başında http:// bulunan bir web sitesiyle paylaşacağınız tüm bilgileriniz, genel olarak bilgisayarınız, güvenlik protokolleriyle korunmaz ve dış tehditlere açık hale gelir. Bu nedenle özellikle kullanıcı adı, şifre, üyelik bilgileri, kredi kartı bilgileri gibi bilgileri girdiğiniz sitelerde bu alana dikkat etmeniz son derece önemlidir.

HTTPS Nedir?

Açılımı Secure Hypertext Transfer Protocol olan HTTPS ise verici ile sunucu arasında her türlü bilgiyi şifreli olarak gönderip almaya yarayan bir güvenlik önlemi ekler. Bu da SSL Sertifikasıdır. Özellikle bankalar, online alışveriş hizmeti sunan e-ticaret siteleri ve benzer web sitelerinde mutlaka yer alması gereken bu SSL Sertifikası, ödeme sayfalarındaki formlara yazılan kişisel bilgiler ile kart bilgilerinin bankalara gönderilmesi ve depolanması konusunda farklı şifreleme yöntemleri kullanır. Böylece internetten güvenli alışveriş imkanı ve güvenli veri transferi sağlamış olur. Yani başında https:// bulunan siteler, SSL Sertifikası sahibidir ve internette alışverişte kart güvenliğini garanti eder.

Neden HTTPS kullanmalı?

SSL Güvenlik Sertifikası ve bunun URL’deki yansıması olan https, ödeme işlemlerinin yapıldığı e-ticaret sitelerinde, kart bilgilerinin bankaya aktarılırken şifrelenmesini ve bankadan gelen bilgilerin de şifreli olmasını sağlar. Böylece kullanıcı bilgilerinin, 3. şahıslar tarafından ele geçirilmesini önler.

HTTPS’de var olan SSL Sertifikası, bilgi aktarım aşamasında şifreleme yöntemi kullanır. Tarayıcıların süzgecinden geçen sertifika, tanınınca site açılır ve güvenle işlem yapılmasını sağlar. Ancak sertifika bulunmuyorsa tarayıcı, siteye güvenip güvenmediğini kullanıcıya sorar. Böylece kullanıcılar, güvenli siteler ile güvenli olmayan siteler arasında ayrım yapabilme özgürlüğüne kavuşur.

HTTPS, HTTP’ye göre çok daha hızlı yükleme süresine sahiptir. Yani https’li sayfalar, http’li sayfalara göre çok daha hızlı yüklenir. Bu da arama motoru optimizasyonu (SEO) konusuna önem veren sitelerin https’yi yani SSL Sertifikasını tercih etmeleri için bir başka nedendir.

Payfull ile yapacağınız tüm işlemler SHA-256 TLS 1.2 güvenlik protokolleriyle şifrelenerek işlenmektedir. Sizde tüm online tahsilat ve online ödeme alma işlemlerinizde Payfull'u tercih ederek güvenle işlem yapabilirsiniz.

Daha fazla blog için tıklayın.


Bu blogumuzda HTTP ve HTTPS kavramlarını açıkladıktan sonra neden SSL sertifikası ve HTTPS güvenlik protokolü kullanmanız gerektiğini anlattık.


Daha detaylı bilgi, demo ve sunum başvurusu için 0850 840 14 17 nolu telefon ile bize ulaşabilir ya da başvuru formunu doldurabilirsiniz.
Daha fazla blog için tıklayın.
Sektör analizi yazılarımızı okumak için tıklayın.